FAQ studentské vízum do Austrálie

Nejčastější otázky ke studentskému vízu do Austrálie

Co mi umožňují studentská víza a jaké jsou jeho podmínky?

  • Podmínky studentského víza se týkají především povinné docházky a omezené možnosti při studiu pracovat. 
  • Obecně se dá říct, že studentské vízum je vhodné pro ty žadatele, kteří chtějí v Austrálii studovat déle než 3 měsíce a přitom mít povolení pracovat 20 hodin týdně v době studia a neomezeně v době prázdnin, které mezi kurzy mohou být až 8 týdnů dlouhé.

Jak dlouho trvá vyřízení víz?

Vyřízení studentských víz je úzce propojeno s vyřízením samotného studia, protože bez toho, abys zaplatil školné za Tebou vybrané kurzy, nemůžeš žádat o vízum.

  • Doba vyřízení pobytu a víz je tedy dost individuální. Záleží, zda chceš studovat odborný kurz či angličtinu, jak rychle si vybereš školu či jak dlouho bude trvat převod peněz za školné.
  • Optimální je začít vše vyřizovat minimálně 2-3 měsíce před plánovaným odletem.
  • Je potřeba vybrat školu, následně zaplatit a poté už jen zažádáme o víza, zarezervujeme ubytování a letenku. Po odeslání online vízové žádosti trvá ambasádě zhruby 3-4 týdny, než se k žádosti vyjádří, v některých případech je to i dříve.

Jak dlouho jsou studentská víza platná?

Platnost studentských víz závisí na délce Tvého studia. Délka platnosti studentských víz je oproti délce kurzu delší o jeden měsíc po skončení kurzu (pokud se jedná o studium 10 měsíců nebo méně) nebo o 2 měsíce delší v případě kurzu delšího než 10 měsíců.

Jak je možné víza prodloužit a kdy bych si měl prodloužení začít vyřizovat?

  • Studium v Austrálii je možné na místě prodloužit tím, že si předplatíš kurzy dalšího studia a zažádáš si o prodloužení víz.
  • Vzhledem k tomu, že před vlastním podáním žádosti je zpravidla nutné nalézt vhodnou školu, zaplatit zde školné, podstoupit lékařskou prohlídku atd. (viz dále), doporučují poradci Information Planet začít s procesem prodlužování víz 1-3 měsíce před ukončením Tvých stávajících studentských víz.

Naši poradci v Austrálii Ti zdarma zajistí podání vlastní žádosti o prodloužení studentských víz a pomohu s celou procedurou.

Jsou víza nějak limitovaná věkem nebo národností?

  • Studentská víza nejsou nijak limitovaná věkem, může o ně zažádat každý, kdo může v Austrálii studovat (tedy i děti od 6 let).
  • Avšak studenti mladší než 18 let mají žádost o víza komplikovanější. Dále pak má každá národnost jiné vízové podmínky.

Mohu získat studentská víza, i když už mám rodinu a jsem ženatý/vdaná? Může se mnou rodina odcestovat?

Ano. Můžeš jet sám/sama, anebo je možné své děti/manželku/manžela vzít s sebou.

  • Pokud jsou děti ve věku, kdy musí splňovat povinnou školní docházku, je nutné je přihlásit zpočátku na studium angličtiny či rovnou na základní školu (pokud splňují požadavky na úroveň angličtiny).
  • Tvůj manžel/ka může jet s Tebou na partnerské vízum, aniž by studoval/a.
  • Na toto vízum může Tvůj manžel/ka pracovat 20 hodin týdně. Pokud nejste manželé, ale máte patnera/ku, je zde možnost i pro Tebe odjet na partnerské vízum, pokud splňujete stanovená kritéria.

Musím mít k žádosti o studentské vízum zakoupenou letenku?

Ne, nemusíš, ale můžeš být vyzván k prokázání finančních prostředků na její zakoupení. Pokud letenku zakoupenou máš, v žádosti můžeš detaily o letence uvést. 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace