Tranzitní vízum do Austrálie

Kdy potřebuješ transitní vízum pro mezipřistání v Austrálii?

Toto vízum je pro cestující, kteří mají v Austrálii mezipřistání a budou se na území Austrálie zdržovat v rozmezí od 8 hodin do 72 hodin. Průjezdní tzv. transitní vízum, je nutné i v případě, že dále pokračuješ stejným letadlem a ze stejného letiště a to i přesto, že během mezipřistání budeš celou dobu pobývat v transitní hale a neprojdeš pasovou kontrolou.

Důležité: Pokud máš v úmyslu během mezipřistání v Austrálii zůstat déle než 72 hodin - tak toto vízum není vhodné. V takovém případě potřebuješ jiný druh víz, např. turistické vízum.

let

Kdy naopak transitní vízum do Austrálie nepotřebuješ?

Transitní vízum do Austrálie nepotřebuješ, pokud v Austrálii neplánuješ zůstat déle něž 8 hodin a máš platnou a potvrzenou letenku do své cílové destinace - například na Nový Zéland. Podmínkou je, že zůstáváš během čekání v transitní hale na letišti. Doporučujeme si u své letecké společnosti zkontrolovat, jak budeš mít odbavená zavazadla. Zda je třeba zavazadla vyzvednout po příletu do Austrálie a pak opět odbavit. Nebo jestli Tvá zavazadla přeloží sama letecká společnost a Ty je budeš vyzvedávat až v cílové destinaci.

Jaké dokumenty je nutné doložit k úspěšnému vyřízení transitního víza do Austrálie?

  • Platný cestovní pas* (Děti, které letí s rodiči a jsou napsané v jejich pasech, nemusí žádat o toto vízum zvlášť. V takovém případě musí rodiče doplnit jejich údaje ve své vízové žádosti.).
  • Přesný itinerář Tvé cesty a platná rezervace letenky do Tvé cílové destinace.
  • Aktuální fotografie pasového formátu. Fotografie musí být podepsaná na zadní straně žadatelem o vízum.
  • Formulář žádosti o transitní vízum do Austrálie a k němu připojit všechny nezbytné dokumenty. Viz.: Formulář 876 Žádost o transitní vízum pro Austrálii (třídy 771).
  • Dokumenty, které Tě opravňují ke vstupu do cílové destinace, např. vízum.
  • Pozor: Do žádostí o australské vízum je důležité zahrnout všechny požadované dokumenty. Neúplné žádosti mohou být zpožděny nebo v některých případech dokonce zamítnuty.

*Transitní vízum je spojeno s číslem pasu, které jsi uvedl/a v žádosti o toto vízum. Je tedy nutné použít stejný pas při příjezdu do Austrálie. Pokud jsi získal/a nový pas, musíš to oznámit imigračnímu úřadu a předat jim údaje z Tvého nového pasu dříve, než se vydáš na cestu do Austrálie. Jinak může dojít ke značnému zpoždění na letišti, případně Ti může být zamítnut vstup do letadla.

Jak a kde se o transitní vízum žádá? Kolik vízum stojí?

  • O toto vízum je třeba požádat v době, kdy jsi ještě mimo území Austrálie a zároveň je nezbytné, abys vízum obdržel ještě před příletem do Austrálie.
  • Žádost je možné podat poštou nebo osobně na oddělení příslušného australského imigračního úřadu, např. ve Vídni.
  • Za toto vízum si Australská ambasáda neúčtuje žádný poplatek a můžeš si ho vyřídit sám. Pokud by sis chtěl požádat o toto vízum prostřednictvím naší agentury, účtujeme si servisní poplatek 950 Kč (včetně DPH) plus poštovné.

Díky častým změnám ve vízové politice Austrálie doporučujeme tyto informace zkontrolovat na oficiálních stránkách australského imigračního úřadu anebo přímo s naší agenturou. Děkujeme za pochopení.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace